Buah bambangan antara buah eksotik. Buah ini berwarna coklat di bahagian luar. Manakala isinya berwarna kekuningan.
Buah ini bermusim. Harga buah ini biasanya dalam sekitar RM4.00 sebiji. Rasanya, ada yang masam atau manis. Cara memgopek kulit buah ini agak unik. Mula-mula kita potongkan bahagian atas buah.Kemudian kelar bahagian kulit dari bahagian atas sehingga ke bahagian bawah buah, buatlah beberapa kelaran mengelilingi buah. Setelah itu, barulah kita mengopek kulit buah ini mengikut bahagian kelaran tadi satu persatu. Nah, setelah tu, bolehlah buah tadi dihiris-hiris. Buah bambangan boleh dimakan begitu sahaja atau dijadikan jeruk.
Bahagian bijinya pula diparut untuk digaul dengan isi buah sebagai bahan pengawet jeruk bambangan. Sesetengah orang juga menjadikan isinya sebagai sambal bambangan sebagai cicah ikan goreng, ikan bakar atau ambuyat.